Mandala tetoválás

mandala tetoválás

A mandala története, jelentése

A mandala (szanszkrit: मण्डल, latinul: maṇḍala, lit. ’kör’, [ˈmɐɳɖɐlɐ]). A szó klasszikus indiai nyelvből, a szanszkrit nyelvből származik, jelentése kör, ív, körszelet vagy korong az elmével is kapcsolatban áll: manas jelentése „elme”.

A különféle spirituális hagyományokban a mandalákat a gyakorlók és az adeptusok figyelmének összpontosítására, spirituális vezetési eszközként, szakrális tér kialakítására, valamint a meditáció és transz-indukció segítésére használhatják.

Nem csak egy geometria alakzat, mivel a buddhista és hindu kultúrában hatalmas szimbolikus jelentéssel bír. Úgy vélik, hogy a világegyetem különböző aspektusait képviselik. A mandala általában a spirituális utazást jelenti, amely kívülről indul a belső magba. A rétegeken keresztül végigvezeti a hívőt az univerzum átváltozásinak folyamatán, a középpontja felé haladva megmutatja az utat a szenvedésből az örömbe.

A hinduizmusban az alapvető mandala, amelyet jantrának is neveznek, négyzet alakú négy kapuval, amelyek egy kört zárnak körbe egy középponttal. A jantra hasonló a mandalához, általában kisebb, és korlátozottabb színpalettát használ. Úgy tartják, hogy az istenség lakhelyét képviseli. Minden jantra egyedi, és a kidolgozott szimbolikus geometriai mintákon keresztül a gyakorló jelenlétébe hívja az istenséget.

A buddhizmusban a mandalákat homokfestéssé is fejlesztették, a mandala vizuális formában képviseli a Vadzsrajána tanítások lényegét. Az elme egy mikrokozmosz, amely az univerzumban működő különféle isteni erőket képviseli. A mandala a Tiszta Föld természetét, a Megvilágosodott elmét képviseli, valamint azt a buddhista buzdítást jelképezi, hogy mindig tartsuk szem előtt a halált, és azt a mulandóságot, amellyel a szamszára el van árasztva.
A mulandóságról (a buddhizmus központi tanítása) való meditációként a homokmandala bonyolult mintájának létrehozása után napok vagy hetek után a homokot egy halomba söpörve egy folyó vízbe öntik, hogy elterjesszék a mandala áldásait. A halál nem a vég, a lényegünk visszatér az elemekhez. Ez összefügg azzal a hittel is, hogy nem kötődünk semmihez.

A mandalákat három fő típusát különböztetjük meg:

 1. Tanító mandala: a tanuló a meghatározott dizájn és tervezési elvek alapján hozza létre saját mandaláját, az így elkészült mandala szimbolizálja a tudását és a tanultakat.
 2. Gyógyító mandala: meditáció céljából készülnek, céljuk a bölcsesség, nyugodt érzések és a koncentráció segítése.
 3. Homok mandala: ezek a színes homokból készült mandalák képviselik az élet tartósságát,

Gyakori mandala szimbólumok:

 1. Nyolc küllővel rendelkező kerék: a kerék körkörös jellege a világegyetem művészi ábrázolását jelképezi, a nyolc küllő a buddhizmus nyolcszoros útját a felszabaduláshoz és az újjászületéshez vezető gyakorlatok összefoglalását jelenti
 2. Harang: az elme kinyílását és kiürítését jelenti, ami lehetővé teszi a bölcsesség beáramlását
 3. Háromszög: felfelé nézve cselekvés és energiát, lefelé nézve a kreativitásra és tudásra való törekvést jelentik
 4. Lótuszvirág: a buddhizmus szent szimbóluma, szimmetriája az egyensúlyt ábrázolja
 5. Nap: univerzumot képviseli, gyakran az élethez és az energiához kapcsolódó jelentéseket hordoz

Mandala tetoválás:

Gyönyörű formái által nem véletlenül terjedt el tetováló körökben, hiszen ezen formák nézegetése gyógyítólag hat lelkünkre. Minden ábra más; akár ugyanaz a minta mindenkinek mást mond, így olyat érdemes választani, ami megérint és közel áll hozzánk.

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend tetoválás formájában. A mandala tetoválás sokféle formát, színt és formatervezést tesznek lehetővé, ezért tökéletesen illeszkednek bármely személy ízléséhez. Önálló mintaként és díszítő elemként is jól mutatnak az emberi testen, csak az elhelyezésükre fontos figyelni, hogy ne torzuljon a minta. Érdemes olyan testrészt választanunk, melyek egyébként is kör formájúak, mint a könyök, térd, váll, vagy ahol az egész mandala egy nézőpontból látható.

A mandala tetoválások pozitív energiákat közvetítenek, a lelki békét és a személyes fejlődés felé vezető utat képviselik.

A mandala tetoválások szín szerinti jelentésük:

 1. Fehér: nyugalom, megkönnyebbülés, együttérzés
 2. Fekete: belátás, újjászületés, titok
 3. Szürke: szeretet, szelídség, hűség, lelki gyógyulás
 4. Sárga: természet, intelligencia, barátságosság, fogékonyság
 5.  Kék: harmónia, ellazulás, elégedettség
 6. Tűzpiros: változás, hatalom, szerelem, rettenthetetlenség
 7. Bíbor: bölcsesség, emberszeretet, idealizmus
 8. Rózsaszín: érzékenység, belső gyógyulás, egyetemes gyógyulás
 9. Lila: mértékletesség, bölcsesség, intelligencia, várakozás
 10. Narancs: becsvágy, vitalitás, megérzés, önkontroll
 11. Zöld: gyógyulás, bizalom, nyugalom, növekedés, kapcsolat
 12. Barna: tudatos kötődés a környezethez, stabilitás
 13. Ezüst: áradó érzelmek, jólét, természetfeletti képességek
Megosztom mással is: