Tetoválás utáni teendők

Amire szükséged lesz az ápolás során, minden beszerezhető a patikából:

  • krém az utókezeléshez: Bepanthen kenőcs
  • antibakteriális szappan (illatmentes, színezékmentes)
  • Zetuvit® nedvszívó sebpárna
  • Octenisept spray
  • ragasztószalag
  • testápoló

A Zetuvit® egy teljesen zárt, steril, több rétegű, nagy nedvszívó képességű kötszer. A hagyományos fóliával szemben a Zetuvit® alatt levegőzik a bőröd, valamint a középső réteg magába szívja és megbízhatóan magába zárja a sebváladékot, ezáltal felgyorsul a sebgyógyulás. Megnövelt nedvességfelvevő kapacitása csökkenti a kötéscserék gyakoriságát, ezáltal biztosítja a seb nyugalmát és minimalizálja a sebfertőződés lehetőségét.

Tetoválás utókezelése

A tetoválás akkor van kész, amikor legyógyult, ezért elengedhetetlen a helyes utókezelés, ez nagyban befolyásolja a végeredményt. Fontos, hogy mindig moss kezet mielőtt hozzányúlnál!

1. nap:

1. A Zetuvit®-ot vedd le és dobd ki!

2. Mosd le a tetoválást antibakteriális szappannal, áztatás nélkül! Alaposan mosd le a szappant a felületről eleinte langyos, majd hideg vízzel, hogy jobban összezáródjanak a bőr pórusai!

3. Papírtörlővel finoman itasd le, vagy csak hagyd megszáradni! Törölközővel ne töröld meg, nehogy belekerüljön a sebbe valami!

4. Egyenletesen fújd le Octenisept spray-vel és hagyd rászáradni!

5. Kend be Bepanthen kenőccsel viszonylag vastag rétegben, hiszen egész nap nem kell cserélned a kötést, valamint a Zetuvit® valamennyi krémet felszív, így ha vékonyan kened be, beleragadhat!

6. A Zetuvit®-ot a kék jelzőcsíkkal felfelé helyezd a tetoválásra, ügyelj arra, hogy mindenhol lefedje azt, majd alaposan ragaszd le a széleit ragasztószalaggal!

2. nap

7. Vedd le a kötést, mosd át a tetoválást és szárítsd meg a fentiek szerint! (2,3,4)

8. Vékony rétegben kend be Bepanthen kenőccsel!

9. Tekerd be folpack fóliával! Figyelj arra, hogy a fólia belső rétege érintkezzen a tetoválással!

10. Kora délután és este lefekvés előtt ismételd meg a kötés cseréjét! (7,8,9)

3. nap:

11. Vedd le a kötést, mosd át a tetoválást, szárítsd meg és krémezd a fentiek szerint (7,8)

12. A fóliázást rád bízom, ha úgy látod, hogy még levedzik, tegyél rá fóliát, ahogy előző nap tetted; ha viszont úgy érzed, hogy a felszíne behegedt, csak hagyd szabadon, ügyelve arra, hogy mindig vékonyan be legyen krémezve Bepanthennel.

4. nap:

13. Vedd le a kötést, mosd át a tetoválást, szárítsd meg és krémezd a fentiek szerint (7,8)

14. Már nincs szükség a fóliára, elég csak vékony rétegben Bepanthennel kenni; ne hagyd, hogy kiszáradjon!

Nagyjából 5-6 nap alatt a tetoválás elkezd hámlani, ami kellemetlen érzés, ugyanis viszket. Ilyenkor próbáld megállni, hogy nem esel neki körömmel, bármennyire is jól esne, mert a heves vakarástól előfordulhat, hogy felszakítod a sebet és ott hiányosan gyógyulhat a minta. Próbáld meg simogatni, paskolgatni, vagy ruhán keresztül vakarni.

Amikor a tetoválásod teljesen lehámlott már, nem lesz szükséged a Bepanthenre, viszont amíg fényes a felülete és nem gyógyult meg teljesen, hidratáld a testápolóval, amivel előkezelted a felületet.

Kérlek, ne használj más krémet, mint az előírtak, ne használj fertőtlenítő tartalmú krémet se!

Mit NE csinálj:

  • ne áztasd, zuhanyozni szabad, sőt kell is mosni, de ne áztasd fel!
  • ne napozz, szoláriumozz, barnító krémezz a gyógyulástól számított 1 hónapig, ha mindenáron napozni szeretnél, takard le!
  • kapargatni, vakarni tilos, az elhalt hámréteg majd lepotyog magától, csak légy türelmes!
  • bármilyen fürdőzés, szaunázás a tetoválástól számított 1-2 hétig tilos!