Törzsi tetoválás stílus: Polinéz, Samoai és Maori tetoválás

Maori tetoválás

Maori Tattoo

Mielőtt beleásnánk magunkat a maori tetoválás történetébe fontos tisztázni, mi a különbség a maori és a samoai tetoválás között. Nagyon leegyszerűsítve több a hasonlóság, mint az eltérés.

Együtt alkotják meg a polinéz törzsi tetoválás egészét, mint stílust.

A maori mintákra a tekergő, csavarodó motívumok; míg a samoai tetoválásokra a tiszta vonalak és geometriai alakzatok jellemzőek és ezek a motívumok inkább fenéken és lábakon fordulnak elő.

A maori tetoválás fókuszpontja általában az arc volt. A férfiak teljes arcát tetoválták, míg a nők csak az állukat, az ajkukat és az orrlyukukat díszítették. Néhány maori testének más részeit is tetoválták, például a hátukat, a feneküket és a lábukat. A nők gyakrabban tetoválták a karjukat, a nyakukat és a combjukat.

Ezek a törzsi tetoválások nem készíthetőek sablon alapján. A motívumok meghatározása után a tetováló szabadkézzel rajzolja fel őket, figyelembe véve az izomzat és a csontozat elhelyezkedését.

A szimbólumok – még az apróbb vonalak is – jelentőséggel bírnak; egészében egy történetetet, akár egy egész életet mesélnek el. Az eredeti törzsi tetoválások a viselőjük rangját, tetteit, társadalmi helyzetét ábrázolják.

A polinéz tetoválás története:

Polinézia Óceánia része, egy hatalmas régió, amely több ezer szigetből áll – beleértve Ausztráliát és Új-Zélandot is. Kultúrája sokszínű, de a tetoválás művészete a régió minden részén hasonló.

James Cook expedíciójának tulajdonítják, hogy bevezette az angol szókincsbe a „tetoválás” kifejezést: a polinéz „tatau“ szóból származik.

Amikor Cook és emberei találkoztak a polinéziaiakkal, rájöttek, hogy minden törzset másként jelöltek meg tetoválással. Néhányan, például a maorik arctetoválást vagy Ta Mokot viseltek, míg másokon a marquesan stílusban kidolgozott, egész testet átfogó tetoválások voltak.

Amikor rábukkantak a samoaiakra, Cook és emberei „civilizáltnak” gondolták őket, mert olyan selyemruhát viseltek, amely deréktól lefelé eltakarta a testüket. Az utazók végül rájöttek, hogy ez egyáltalán nem ruha. Valójában ez egy pe’a nevű tetoválás volt, amelyet samoai férfiak viseltek, és amely a köldöknél kezdődik lefelé haladva a combjuk körül, és a hátukon végződik.

Ez a samoai tetoválási stílus, amely sokkolta a külföldi tengerészeket, egy ősi polinéz művészethez tartozott, amely évezredek óta létezett. Egyesek úgy vélik, hogy a stílust a korai ősök Délkelet-Ázsiából hozták a régióba, akik délebbre utaztak és a szigeteken telepedtek le.

A Polinéziába eljutó tengerészek beleszerettek a stílusba. Néhányukat a szigeteken tetováltak, míg másokat amatőr tetováló művészek tetováltak be a hajóikon, helyi eszközök és minták segítségével. Utazásukról törzsi stílusú mintákkal tértek vissza, ami egy teljesen új művészeti formát vezetett be a nyugati tetoválási szcénába.

A maori tetoválás nagyon összetett. Hagyományosan nem tűket használnak, inkább cápafogakból, kihegyezett csontokból vagy éles kövekből készült késeket és vésőket használtak. A kések és a vésők simák vagy fogazottak voltak, és ezeket felváltva használták a bőr tervezett mintájától vagy kialakításától függően.

A maorik által használt tinták csak természetes anyagokból készültek. Az égetett fát fekete pigmentek létrehozására használták; míg a világosabb pigmenteket egy bizonyos típusú gombával fertőzött hernyókból vagy állati zsírral kevert égetett kauri gumiból hozták létre. A pigmenteket ezután díszes oko tartályokban tárolták, amelyek családi örökséggé váltak. Az oko-t gyakran eltemették, amikor nem használták.

Az égetett fából készült fekete pigmentet kizárólag az arc tetoválásaihoz tartották fenn; míg a poloskákból vagy égetett gumiból készülteket körvonalakhoz és más kevésbé tisztelt tetoválásokhoz használták. A kezdetek előtt a tohunga ta moko megvizsgálta a személyek arcszerkezetét, hogy eldöntse, melyik legyen a legmutatósabb minta. Nincs két egyforma maori tetoválás.

A mai napig sokan keresnek fel tetováló stúdiókat törzsi tetoválással kapcsolatban, persze a hagyományos/törzsi eszközöket ezekben a szalonokban nem használják.

A blackwork stílus is erősen merít a törzsi tetoválás művészetéből.

Maori minták és jelentéseik

A Te Ora O Maui dizájnja

Ez a maori dizájn a maui halászatát vagy az Aotearoa felfedezését jelképezi, amely Új-Zéland maori elnevezése.

A Pikorua dizájnja

A pikorua kifejezés maori nyelven két különböző dolog növekedését és összekapcsolását jelenti, pl. a föld és a tenger.

Úgy gondolják, hogy az életben mindannyian különböző utakon járunk, és sok különböző kanyar van, amelyekben mindannyian ugyanott kötünk ki. Ez a maori tetoválás az életet és az utazást ábrázolja.

A Nga Hau E Wha dizájnja

Ez a tetoválás a föld négy sarkát és a nga hau e wha-t – a négy szelet – ábrázolja.

Az egész arról szól, hogy tiszteljük azt, amit Isten adott nekünk, függetlenül attól, hogy mekkora vagy. Az Aotearoa minden fajhoz és valláshoz tartozó ember helye. A Tamanuitera az új növekedését és a melegséget képviseli, a Hei Matua pedig az erőt és a jólétet, a koru pedig mindezen dolgok folytatása.

Közös önálló maori minták

Koru (spirál):

A koru az új kezdeteket, a növekedést és a harmóniát ábrázolja, a kibontott páfránylevél szimbolikájából átvéve. A spirálok jelképezhetnek családtagokat vagy szeretteinket.

Hei matau (halas horog):

A halhorog a jólétet szimbolizálja.  A horog az erőt, az elszántságot és a jó egészséget is képviseli, valamint biztonságos utazást biztosít a vízen.

Egyetlen csavar:

Az egyetlen csavar jelentése az élet útját jelentik, ez az örökkévalóság szimbóluma.

Dupla vagy háromszoros csavar:

Ezek a csavarodások emberek, csoportok vagy kultúrák összekapcsolódását jelentik az örökkévalóságig és bár megtapasztalhatják az élet hullámvölgyeit, továbbra is barátság és hűség köti össze őket egy életen át (a maori szimbólumok kedvence). A csavarok egy olyan szimbólum részei, amely a végtelenséggel kapcsolatos, örökké tartó köteléket jelképez.

Maori teknős tetoválás:

A teknősök az utazást és a navigációt szimbolizálják a maori kultúrában. További jelentések: termékenység, hosszú élet, béke és egység.

Megosztom mással is: