Blackwork tetoválás története, stílusok

Blackwork tetoválás

A tetoválás évezredekre nyúlik vissza, és az első használt tinta fekete volt. Ez alapvetően csak szén, elszenesedett fa vagy csont. Az ókori törzsek identitás, tekintély és hűség jeleként használták, és még mindig használják.

A blackwork tetoválások valami egészen mást jelentettek, a stílus eredete az ősi törzsi tetoválásban rejlett. A polinéz darabok, amelyek gyakran absztrakt formákból készült mintázataikról ismertek.

A test szerves kontúrjai körül kanyarodva ezek a tetoválások általában az egyén személyiségén alapultak. A tetoválók a szimbolikát és a törzsi ikonográfiát alkalmaztak élettörténetük vagy legendáik illusztrálására. A polinéz tetoválás gyakran hierarchikus jelölés volt a törzsön belül. Védő és abszolút szent természetűek voltak. A polinéz tetoválókat szinte sámánoknak vagy papoknak tekintették, akik birtokolták a tetoválás rituáléjának isteni tudását. A kultúra ezen ősi aspektusai voltak, amelyek nagyban befolyásolták a mai blackwork tetoválást, és sok törzsi stílusban dolgozó tetováló továbbra is visszatekint ezekre az ősi esztétikákra.

Habár a törzsi tetoválások teszik ki a blackwork stílus nagy részét, a közelmúltban más sítlusokkal is kiegészült ez a fogalom. A sötét művészetet, az illusztratív és grafikai alkotásokat, a rézkarc vagy gravírozás stílusát, sőt a betűket is a blackwork vénájába sorolták, ha csak fekete tintát használtak.

A blackwork tetoválás tartalmazhat geometriai munkát is, amely általában ezoterikus szakrális geometria formájában jelenik meg, valamint olyan díszítő tetoválásokat, amelyek általában Henna ihlette mintákból származnak. Az biztos, hogy a „blackwork” kifejezést a múltban a törzsi tetováláson túl más művészeti formák leírására is használták.

Sokkal többféle blackwork tetoválás létezik, főleg azért, mert jelenleg csak egy fekete tintát használó tetováló művész tekinthető blackworkernek. Ez a kifejezés most már elég tág.

Ebben a stílusban a lehetőségek szinte korlátlanok.

A közösségi média platformok robbanásával az elmúlt években könnyű azt gondolni, hogy ez egy új jelenség.

Mai szemmel nézve milyen stílusokat, technikákat sorolhatunk ide, azon kívül, hogy bármit, ami fekete tintával készül:


– blackwork-dotwork

Pontokból állnak össze, távolról szemlélve egységesnek hatnak, közelről látható a pontozott textúra.

A pontok sűrűsége adja ki a mintát, illetve az árnyékolást, így akár 3D hatást is el lehet érni. Realisztikus, geometrikus, mandala minták egyaránt készíthetőek vele.

– whip shading

Ez ma már inkább egy technikai folyamat, nem úgy, mint régebben, amikor ez a megjelenés inkább a kezdő tetoválók hibáinak számított. A homogén árnyékolás nem megfelelő kivitelezéséből; hirtelen kézmozdulatokból adódik a tűnyomos satírozás.

– linework

Ide tartoznak a lehető legegyszerűbb vonalas mintáktól, a nagyon összetett geometrikus motívumokon át minden, ami csak vonalakból áll, kitöltés és árnyékolás nélkül.

– fine line tattoo   

A linework egy finom ágazatának tekinthető, ami gyakorlatilag csak hajszál vékony vonalakból épül fel, árnyékolás, satírok és színek használata nélkül. Az ilyen vékony vonalak hátránya, hogy nem mindenkinél gyógyul egyenletesen, illetve a nyirok rendszer hamar elhordja a pigmenteket a bőrből, ezért helyenként kopottá, hiányossá válhat a minta.

– geometrikus

Olyan tetoválások tartoznak ide, amik értelem szerűen geometrikus alakzatokból állnak össze; kiválóan vegyíthetőek más stílusokkal, pl. realisztikus minták, de jól mutatnak önmagukban is.

Megosztom mással is: