Japán, ázsiai, Oriental Tattoo

Japán tetoválás

Ebben a cikkünkben feltárjuk az orientál tetoválások történelmét, ábrázolás módját.

Lángba burkolózó sárkányok, a szélben úszó világos rózsaszínű cseresznyevirágok, gésák… Ezek az Irezumi, a japán tetoválás ikonjai. Ez az ősi gyökerekkel rendelkező stílus a tetoválásközösség egyik legelismertebb műfaja.

Történelem

A japán tetoválás alapjai majdnem 5000 évvel ezelőtt visszavezethetőek a primitív agyagfigurákra, amelyeket törzsi tetoválások díszítettek és a kontinensen, archaikus sírokban találtak. Van néhány ókori kínai szöveg is, amelyek a tetoválás japán hagyományáról szólnak. Bár úgy tűnik, hogy ez egy kifejező népművészet volt, a tetoválást gyorsan negatív gyakorlatként fogták fel. A bűnözőket büntetést gyanánt tetoválással bélyegezték meg. Ezek gyakran sávok, szimbólumok, japán karakterek vagy pontok voltak a karon vagy a homlokon.

Voltak olyan japán őslakos törzsi népek is, akik a szájtetoválásukról voltak ismertek. Ezeket a tetoválásokat nemcsak a társadalmi státusz és a nagykorúság megkülönböztetésének tekintették, hanem mélyen szentek és vallásosak voltak. Úgy tartották, hogy a démonokat és a betegségeket is távol tartják, valamint elhárítják a rosszat és biztonságot hoznak. De az idő múlásával a japán tetoválás hagyományát negatívnak könyvelték el, és az 1800-as évek végén hivatalosan betiltották. Természetesen sokan kitartottak a japán tetoválás hagyományának gyakorlása mellett, főleg a társadalom alacsonyabb rétegei. A tűzoltók, a munkások és a bandákhoz tartozó tagok, akik a kormány ellenőrzése és a törvények ellen harcoltak, továbbra is tetováltattak. A tinta a bátorság szimbóluma volt, nemcsak annak törvénytelensége, hanem a hosszadalmas folyamat intenzív fájdalma miatt is.

A Japán tetoválás, mint stílus

Képi világa, elemei

Az Ukiyo-e, amely lefordítva, annyit tesz “ A lebegő világ képei“, talán a legismertebb művészeti forma Japántól a nyugati világig. A gyönyörű természeti jeleneteket, a mindennapi életet, udvarhölgyeket és parasztokat egyaránt, háborús történeteket, szellemeket, állatokat, sőt erotikus epizódokat is ábrázolnak. Az Ukiyo-e stílusa nagyon sajátos. Csodálatosan színes, lapított perspektívák, kecses szemléltető vonalvezetés és a negatív tér egyedülálló felhasználása volt az, amely nemcsak európai festőkre volt hatással, mint Monet és Van Gogh, hanem olyan kézműves mozgalmakra, mint a szecesszió, sőt maga a japán tetoválásra az Irezumire is.

Japán tetoválás

Nem csoda, hogy a japán tetoválás képi világa nagy jelentéssel bír.

Talán a legikonikusabb kép a sárkány képe, akit az ázsiai kultúrában bölcs teremtményként gondolnak, akinek ereje áldásokat hoz a hordozóra. A koi, a japán pontyhalak szintén népszerű téma a japán tetoválásban. Számos legendában és népmesében megjelenő elem.

Jelentésük: rengeteg bátorság, munkamorál és képesség sodródni az élet nehézségein keresztül, mint hal a vízben. Van azonban Kintaro története, amely megmutatja, hogy a koi makacs és veszélyes is lehet. A Fu Dogs vagy a kínai védőoroszlánok szintén jól ismert kép. A Védők életük során stabilitást teremtenek viselőjüknek a gazdagságban és egészségben. Csakúgy, mint az Irezuminél, a mű jelentése függ a felhasznált színektől, az elhelyezéstől és a fő koncepciót körülvevő egyéb képektől. Az Irezumi a modern tetoválás egyik alapja, amely teljes tiszteletet és csodálatot érdemel.

Neo japán tetoválásnak nevezzük, azokat a mintákat, melyeknél a tetováló művész keveri a hagyományos orientál stílus elemeit a neo tradícionális elemekkel. Manapság elég kedvelt ábrázolási forma ez, mellyel teljesen új külsőt teremtenek ennek a régmúltú stílusnak.

Megosztom mással is: