Tetoválás cukorbetegeknek?

Tetoválás cukorbetegeknek

Lehetséges?! Hanyagoljuk inkább?!

A választ elárulja nekünk egy szintén cukorbeteg széttetovált lány!

Sziasztok!

Kocsis Enikőnek hívnak, 12 éve küzdök cukorbetegséggel.
Az első tetoválásomat még egészséges emberként sikerült bezsebelnem, aztán nem sokkal később diagnosztizálták nálam a cukorbajt.
Pár év kihagyás után engem is elért a tetkó őrület és tudtam, hogy nem fogok megállni 1-2 mintánál.
Bár a betegség kezdetén nem törődtem a veszélyekkel, később beláttam, hogy érdemes odafigyelni pár dologra, így bevezettem pár szabályt magamnak, ha tetováltatni megyek.

1. Helyes időpontfoglalás!
Ez azt jelenti számomra, hogy megpróbálok két étkezés között tetováltatni, így nem kell nagyobb szünetet tartani és a cukromat sem befolyásolja az inzulin, illetve az étkezés. Mivel köztudott, hogy a tetoválás során le is eshet a vércukorszint, illetve meg is emelkedhet, így nem kínoznám a szervezetem még azzal is, hogy feldolgozza az ételt, plusz a fájdalmat.

2. Legyen nálad valami harapnivaló, illetve szőlőcukor!
Ha esetleg normál érték közeli cukorszinttel indulok neki a dolognak, akkor mindenképpen tartok magamnál életmentőcsomagot.

3. Mérj!
Ha kell, 30-60 percenként mérek. Ez egyrészt megnyugtat, másrészt jó tudni!

4. Igyál sok vizet!
A hidratálás egy egészséges embernél is fontos, úgyhogy ez cukorbetegként sem elhanyagolható dolog. Sokszor azért iszom, mert így elterelem a figyelmem a fájdalomról.

5. A higiénia FONTOS!
A cukorbetegek esetében kimondottan figyelni kell az utókezelésre, illetve arra, hogy megfelelő higiéniai körülmények között tetováltassanak! Ha úgy látjuk, hogy a szalon koszos, vagy nem steril eszközöket használnak a művelet során, bele se kezdjünk!
Szerencsémre ezeket azért ismerem, mert két tetováló szalonban is dolgoztam, dolgozom. Legutóbbi az Inkroom Tattoo, ahol kifejezetten figyelnek a tisztaságra, így őket bátran tudom ajánlani!

6. Tetoválás helye
Nem ajánlott olyan helyre tetováltatni ahová az inzulint adod magadnak!
Nagyobb a fertőzésveszély.
Mivel én már jó ideje cukorbeteg vagyok, térd alatti tetoválást nem vállalok már, mert nehezebben gyógyulna, és nem lenne szép, de ezt mindenki maga dönti el mit vállal be és mit nem.

7. Utókezelés
Mindig tartsd be a helyes utókezelést! Kérdezd meg a tetoválódat, mit tanácsol, mert nem minden esetben szükséges napokig fóliázgatni, de sose hagyd szabadon a friss tetoválást! 3-4 óránként fóliát szoktam cserélni, illetve valamilyen utókezelő krémet használok a jobb sebgyógyulás érdekében.
A fólia csere alkalmával tisztára mosom a tetoválást, papírtörlővel felitatom a nedvességet (nem törölközővel, mert szöszök ragadhatnak bele). Krémezésre pedig Bepanthen kenőcsöt használok, de már különféle, direkt tetoválás utókezelésére alkalmas krémek kaphatóak.
Fóliázni pedig 1-3 napig szoktam, attól függően mekkora a tetoválás, hol található és mit csinálok napközben.

Összegezve a lényeg: a tetoválás cukorbetegeknek nem tiltott, csak nagyobb odafigyelést igényel, de nem sokkal többet, mint egy egészséges embernek. A fentebb leírtak az én tapasztalataim az évek során.
Annyi tanácsom lenne, hogy ne egy egész hátas mintával induljunk neki, hanem szép fokozatosan. Érdemes kipróbálni, hogy reagál a szervezeted és egy kisebb mintával kezdeni. A betegség miatt előfordul, hogy a gyógyulási idő (kb. 2 hét) elhúzódik pár nappal, de ez “normális”.

Remélem tudtam segíteni! Szerintem bátran csapjatok bele, csak okosan!

Megosztom mással is: