Elrontott tetoválások javítása/takarása: Mentsük, ami menthető!

tetoválás takarás

Miért fordulhatnak elő elrontott tetoválások?
Régebben még nem volt olyan komoly piaci és technikai háttere a tetoválásnak, mint ma. Sokkal gyengébb minőségű eszközök, festékek álltak rendelkezésre.
De nézzük csak miért is ilyen gyakori ez a probléma napjainkban is?
Manapság rengetegen szeretnék űzni ezt a szakmát, érthető módon, hiszen egyre többen szeretnének viselni valamilyen mintát a bőrükön. Ám nem mindenkinek való ez a fajta munka. Fontos például a biztos rajztudás és sokszor ennek hiánya okozza a baklövéseket. Sokan meggondolatlanul túl nagy hirtelenséggel vágnak bele a tetoválásba, de persze az is előfordulhat, hogy valaki átgondolatlanul magára varrat egy mintát, amit aztán nem sokkal később jól meg is bán. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy aludjon rá párat, mielőtt tű alá fekszik.

Sokan otthon kezdenek el gyakorolni és akarva akaratlanul felvesznek olyan szokásokat, ami például higiéniai és technikai szempontból hagy maga után kívánni valót. Ez pedig eredményezhet ugyanúgy egy elfertőződött, nem szép tetoválást, mint ahogy eredményezhet olyan tetoválásokat, melyek esztétikailag nem megfelelőek, pl. egyenetlen vonalak, rossz színkitöltés, stb.

Eltakarni vagy javítani kívánt tetoválásunkkal olyan művészt próbáljunk meg találni, aki megfelelő tanácsokkal és ötletekkel, érvekkel tudja alátámasztani a javítás, illetve a takarás kivitelezhetőségét!
Amennyiben van rá mód, ne próbáljunk meg a tetováláson spórolni! Igényes, tiszta szalont szemeljünk ki, ahol fontos szempont a higiénia! Pár példa: legyenek lefóliázva a tetováló által használt eszközök és a tetováló szék, a bőr legyen fertőtlenítve, legyen a tetoválón tiszta kesztyű, az eszközök és bútorok festék cseppektől mentesek legyenek.

Az idő előrehaladtával a test is változik és a korábban esztétikus tetoválás pacává válhat. Így sokan döntenek amellett, hogy új mintával eltakartatják vagy lézerrel eltávolíttatják, esetleg felújítják régi tetoválásukat.

Bizonyos esetekben elég az elrontott tetoválás javítása, pl. kontúrok újra húzása, színek élénkítése, tónusok újra mélyítése. Ez talán a legegyszerűbb, mind a tetováló, mind a vendég szempontjából. De vannak olyan nem szerencsés helyzetek is, mikor egy elrontott tetoválásból kell kihozni valami csodálatosat és ehhez ajánlatos kreatív, ügyes művészt választani, mivel a régebbi mintánál nem mindig egyszerű véghez vinni a tetoválás takarását.

Takarni mindig könnyebb egy kikopott, világosabb tetoválást, mint egy sötét mintát és még az sem mindegy, melyik testrészen helyezkedik el. Fekete tetoválást nem lehet világos árnyalatokkal eltakarni, csak sötét vagy fekete színnel. Az esetek döntő többségében előfordul, hogy sokkal nagyobb mintával távozunk, mint amekkora előtte volt.

Legrosszabb esetben mikor nem lehetséges a takarás, azt ajánljuk, keress fel egy szalont, ahol végeznek lézeres tetoválás eltávolítást. Arra készülj fel, hogy minimum annyira fájdalmas ez a művelet, mint maga a tetoválás.

Ezek a berendezések bizonyos Q-kapcsolt lézert használnak, mely lebontja a bőrben lévő festék pigmentet, így az a bőr természetes pigmentjeihez hasonlóan idővel felszívódik. Ez a speciális lézer kizárólag a bőrben lévő tetováló festékre van hatással, nem hagy heget. A sötétebb festék pigmentek lebontása sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a világosabbaké.

Amennyiben a vendég bőre érzékeny, helyi érzéstelenítést alkalmaznak az eljárás során. Miután beállították a tetoválás eltávolításhoz szükséges lézer típusát, a terület méretétől függően 15-60 perc alatt elhalványítják a tetoválást. Minél régebbi és világosabb színű a tetoválás, annál több alkalmat igényel. Több színű minták eltávolításához 8-10 alkalomra van szükség, melyek 4-6 hetente követhetik egymást. A legjobb, ha 3 évnél nem idősebb és sötét/fekete a minta.

Mindig jól gondold meg, mit akarsz viselni bőrödön egy életen át és mindig tapasztalt, igényes és profi tetoválót válassz!

Megosztom mással is: